Wat is een milieucoördinator?

Een milieucoördinator is een persoon van een team van personen die verantwoordelijk is voor het beheer van de milieugerelateerde aspecten van een bedrijf. Hij of zij werkt samen met verschillende delen binnen het bedrijf om ervoor te zorgen dat alle milieuzaken van het bedrijf voldoen aan de huidige wetten en regels.

De milieucoördinator moet een betrouwbare kennis hebben van milieuwetten en -regels en moet in staat zijn om deze toe te passen op het bedrijf. Hij of zij moet ook bekend zijn met milieueffectrapportages en milieuzorgsystemen zoals ISO 14001.

De rol van de milieucoördinator

De rol van de milieucoördinator is essentieel voor bedrijven die werken met milieuvergunningen. De milieucoördinator heeft als doel ervoor te zorgen dat het bedrijf voldoet aan alle milieuwetten. Ook zorgt hij of zij voor de implementatie van mogelijke gebeurtenissen en het verminderen van de milieu-impact van de bedrijfsactiviteiten.

Een milieucoördinator werkt nauw samen met verschillende afdelingen binnen het bedrijf om de milieuzaken te monitoren, te beheren en te rapporteren. Zijn of haar voornaamste bestaan ​​uit:

- Het opstellen van milieuvergunningdossiers en zorgt voor een correcte implementatie van de voorwaarden die hierin zijn opgenomen

- De monitoring en rapportage van emissies en afvalstromen

- Adviseren over welke milieuzorgsystemen het beste ingezet kunnen worden

- Het coachen van zowel de managementlaag als de werknemers over de mogelijke omschrijving

- Het bewaken van de rekening houden met de wet- en regelgeving

De verantwoordelijkheden van een milieucoördinator

Een milieucoördinator is verantwoordelijk voor alle milieugerelateerde zaken van het bedrijf. Zijn of haar verantwoordelijkheden volgende:

1. Milieuvergunningen en -onderzoek

Baankansen worden steeds groter voor mensen die een opleiding als milieucoördinator hebben gevolgd. Dit komt doordat er meer en meer aandacht wordt besteed aan kwestie milieus. Het aanvragen en volgen van milieuvergunningen en -onderzoek valt onder de verantwoordelijkheid van de milieucoördinator.

2. Kostenbesparing en milieu-impact

Naast de naleven van wet- en regelgeving, is de milieucoördinator ook verantwoordelijk voor het bepalen van de milieu-impact van activiteiten van het bedrijf. Het verminderen van kosten door energiebesparing is hier een voorbeeld van.

3. Communicatie

De milieucoördinator moet zorgen voor een goede communicatie en samenwerking met zowel het bedrijf als de overheid. Hij of zij moet op hoogte zijn van de communicatieprocedures en hulpmiddelen die daarvoor nodig zijn.

Opleiding en carrièremogelijkheden

Om een ​​milieu te worden, is een specifieke opleidingscoördinator vereist. Er zijn verschillende instellingen die deze opleidingen aanbieden, zowel in voltijd als deeltijd. onderbouwing van de opleiding, leert men over verschillende onderwerpen zoals milieuwetgeving, emissies, energiebesparing en afvalbeheer.

Carrièremogelijkheden voor milieucoördinatoren zijn breed en gevarieerd en later onder andere functies als:

1. Milieumanager

2. Adviseur (milieu en duurzaamheid)

3. Adviseur (energie en milieu)

Conclusie

De milieucoördinator speelt een cruciale rol voor bedrijven die werken met milieuvergunningen. Hij of zij is verantwoordelijk voor het beheer van de milieuzaken van het bedrijf, gebaseerd op betrouwbare kennis van milieuwetten en -regels. De belangrijkste taken van een milieucoördinator bestaan ​​uit het opstellen van milieuvergunningdossiers, de monitoring en rapportage van emissies en afvalstromen, Adviseren over milieuzorgsystemen en het coachen van zowel management als werknemers. Om een ​​milieucoördinator te worden, is een specifieke opleiding en training vereist. Er zijn verschillende carrièremogelijkheden beschikbaar in deze uitdagende en beginnende rol.