Reclame Via Openbaar Vervoer: Een Slimme Marketingstrategie?
In de wereld van marketing zijn verschillende manieren om je product of dienst aan de man te brengen. Een daarvan is via reclame op openbaar vervoer. Je hebt ze enorm vaak gezien: grote borden met daarop de nieuwste sportschoenen, de lekkerste hamburgers of de nieuwste telefoons. Maar waarom kiezen bedrijven eigenlijk voor reclame via het openbaar vervoer? En werkt het eigenlijk wel?
Waarom bedrijven kiezen voor reclame via het openbaar vervoer?
Reclame via het openbaar vervoer kan voor bedrijven een interessante marketingstrategie zijn. Het biedt namelijk een breed bereik en is relatief voordelig in vergelijking met andere vormen van media.
Een groot voordeel van reclame via het openbaar vervoer is dat de consument het moment bereikt waarop hij onderweg is. Mensen die de tijd nemen om rustig te zijn om te kijken en wat te doen tijdens de rit. Daarnaast is het openbaar vervoer voor veel mensen een dagelijkse bezigheid. Hierdoor kan een advertentie meerdere keren gezien worden, wat de herkenning van het merk kan vergroten.
Een ander voordeel van reclame via het openbaar vervoer is dat het relatief voordelig is in vergelijking met andere vormen van media. Het is namelijk niet nodig om dure producties als tv- of radiocommercials te maken. Een simpele poster of banner kan al genoeg zijn om te vallen.
Werkt reclame via het openbaar vervoer eigenlijk wel?
Maar werkt reclame via het openbaar vervoer eigenlijk wel? Het antwoord is: ja en nee.
Een voorbeeld van succesvolle reclame via het openbaar vervoer is de campagne van Ikea in Londen. Het meubelbedrijf plaatste zogenaamde 'sleeper ads' in de metro. Dit zijn advertenties die eruit zien als 'nep' treinbestemmingen. Tijdens het lezen van deze advertenties besteden mensen vaak aandacht aan de regelmatige advertenties. De slaapkameradvertenties waren zo populair dat passagiers foto's begonnen te maken en deze op sociale media te delen. Hierdoor werd Ikea een gespreksonderwerp en kwam het regelmatig in het nieuws.
Toch zijn er ook voorbeelden van niet succesvolle reclame via het openbaar vervoer. Zo is er een onderzoek dat heeft aangetoond dat mensen in het openbaar vervoer vooral bezig zijn met hun smartphone en amper aandacht hebben voor de omgeving. Hierdoor kan een advertentie snel worden gevonden.
Waarom werkt de ene advertentie wel en de ander niet?
De vraag is natuurlijk waarom de ene advertentie wel werkt en de andere niet. Dit heeft te maken met verschillende factoren.
Een belangrijke factor is de creativiteit van de advertentie. Een volgende advertentie die de aandacht trekt en een boodschap op een originele manier weet over te brengen, zal eerder blijven hangen dan een standaardposter met alleen een productfoto.
Daarnaast is het van belang om de juiste doelgroep te bereiken. Een advertentie voor kinderspullen zal bijvoorbeeld beter werken in een bus vol met gezinnen dan in een trein vol zakelijke forensen.
Tot slot is ook de plaatsing van de advertentie van belang. Een advertentie die verborgen zit op de achterkant van een bank, zal minder aandacht krijgen dan een advertentie die op ooghoogte hangt.
Is reclame via het openbaar vervoer dus de moeite waard?
uiteindelijk is reclame via openbaar vervoer zeker de moeite waard als marketingstrategie. Het biedt een groot bereik en kan relatief voordelig zijn in vergelijking met andere vormen van media. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de creativiteit, de juiste doelgroep en de plaatsing van de advertentie.
Daarnaast is het belangrijk om als bedrijf je af te vragen of reclame via het openbaar vervoer verleden bij je merk en je doelgroep. Voor sommige merken kan het minder geschikt zijn dan voor andere. Bovendien is het belangrijk om in te spelen op de actualiteit en trends, zoals Ikea deed met de populaire 'sleeper ads'.
Conclusie
Reclame via openbaar vervoer kan een slanke marketingstrategie zijn. Het biedt een groot bereik en kan relatief voordelig zijn in vergelijking met andere vormen van media. Toch is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de creativiteit van de advertentie, de juiste doelgroep en de plaatsing van de advertentie. Al met al kan reclame via het openbaar vervoer zeker de moeite waard zijn, mits het verleden bij je merk en doelgroep.