Differentieelschakelaar

Een differentieelschakelaar is een onmisbaar onderdeel van elk elektrisch systeem. Het is een essentiële veiligheidsvoorziening die ervoor zorgt dat stroomlekken direct minimaal kunnen worden. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van differentieelschakelaars en waarom ze zo belangrijk zijn.

Wat is een differentieelschakelaar?

Een differentieelschakelaar (ook wel aardlekschakelaar, afgekort van het Engelse aardlekschakelaar, genoemd) is een apparaat dat de stroomtoevoer naar een circuit uitschakelt wanneer er een aardlekstroom is opgelost. Een aardlekstroom is het verschil tussen de ingaande en uitgaande stroom in een circuit. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan ​​wanneer de stroom in contact komt met een geaard object zoals een waterleiding of als er sprake is van een isolatiefout.

Een differentieelschakelaar werkt door de stroomtoevoer naar een circuit te monitoren. Als er sprake is van een stroomlek, zal de differentieelschakelaar onmiddellijk de stroomtoevoer naar het betreffende circuit afsluiten. Hierdoor wordt voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan ​​zoals elektrocutie van het merk.

Hoe werkt een differentieelschakelaar?

De werking van een differentieelschakelaar is gebaseerd op het principe van het verschil in stroom tussen de ingaande en uitgaande stroom. Een differentieelschakelaar ontmoet constant het verschil tussen de stroom die in het circuit wordt afgesloten en de stroom die er uitgaat. Als er sprake is van een stroomlek, zal dit verschil toenemen. De differentieelschakelaar detecteert dit verschil en sluit de stroomtoevoer af.

In de praktijk werkt een differentieelschakelaar door middel van een differentieelstroomtransformator. Dit is een spoel die om de inkomende stroomvoerende aders is gewikkeld. Wanneer er een stroomlek is, zal er een verschil in stroom ontstaan ​​tussen de inkomende en uitgaande aders. Dit verschil wordt opgevangen door de spoel, waardoor een klein magnetisch veld verdwijnt. Dit magnetische veld veroorzaakte een stroompuls in een tweede spoel, die verbonden is met een schakelaar. Deze schakelaar zal vervolgens de stroomtoevoer naar het betreffende circuit onderbreken.

Waarom is een differentieelschakelaar zo belangrijk?

Een differentieelschakelaar is van groot belang omdat het ervoor zorgt dat de veiligheid van personen en goederen gegarandeerd blijft. Als er sprake is van een stroomlek en de stroomtoevoer niet direct wordt afgesloten, kunnen deze ernstige gevolgen hebben. Denk aan een elektrocutie van het merk.

Een differentieelschakelaar is ook verplicht volgens het bouwbesluit. Het bouwbesluit heeft bepaald dat alle nieuwe installaties, inclusief uitbreidingen van bestaande installaties, met een differentieelschakelaar moeten worden uitgerust. Dit geldt voor zowel de particuliere sector als de industriële sector.

Welke verschillende soorten differentieelschakelaars zijn er?

Er bestaan ​​verschillende soorten differentieelschakelaars. onderliggende worden de meest voorkomende soorten besproken:

1. Typ AC

Dit type differentieelschakelaar is geschikt voor gebruik in de particuliere sector. De AC staat voor wisselstroom, wat betekent dat de schakelaar is ontworpen om te werken met wisselstroom. Dit type is een schakelaar die de oorzaak is van storingen veroorzaakt door gelijkstroom dan de andere typen.

2. Type A

Dit type differentieelschakelaar wordt gebruikt in industriële toepassingen. Het biedt bescherming tegen AC- en DC-stromen, gebundeld tegen pulserende stromen. Dit type schakelaar is de meest gevoelige van alle differentieelschakelaars.

3. Type B

Dit type differentieelschakelaar biedt bescherming tegen alle soorten stroomlekken, inclusief gelijkstroom. Dit type schakelaar wordt zelden gebruikt in zeer specifieke toepassingen, zoals bijvoorbeeld in medische toepassingen.

4. Type F

Dit type differentieelschakelaar is geschikt voor gebruik in zeer gevoelige omgevingen, zoals laboratoria, waar zelfs de kleinste stroomlekken kunnen leiden tot ernstige vervuiling of vervuiling. Deze schakelaar biedt bescherming tegen zeer lage stroomsterkten.

Conclusie

Een differentieelschakelaar is een essentieel onderdeel van elk elektrisch systeem. Het is een apparaat dat ervoor zorgt dat stroomlekken direct worden onderbroken en dat de stroomtoevoer naar het betreffende circuit wordt afgesloten. Hierdoor wordt voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan ​​zoals elektrocutie van het merk. Een differentieelschakelaar is verplicht volgens het bouwbesluit en er bestaan ​​verschillende soorten schakelaars voor verschillende toepassingen. Het is belangrijk om de juiste schakelaar te kiezen voor de toepassing om optimale veiligheid te kunnen garanderen.